Forum towarzyskie »

Nasza twórczość fotograficzna cz. II

Jessy jak wraca, to właśnie w okolice Wrocławia. Gosia Kuriata jest z Sobótki, to całkiem blisko. Marta Jakubik jest z Wrocławia (link do profilu, fanpage'a chyba nie ma; zdjęcia ładne, chociaż wg mnie za często przesadza z wyostrzaniem, fotoblog: http://www.photoblog.pl/mirinda2/163605215). Jest jeszcze Urszula Słomińska, ale ona ma chyba mało czasu. Z Legnicy jest Justyna Jarmuziewicz (też link do profilu, zdjęcia tu: http://www.photoblog.pl/jarutin/160636637), ale nie wiem czy robi sesje i jak z dojazdami. Trochę dalej, bo już bardziej pod Poznań, są Gosia Mąkosa i Cecylia Łęszczak, obie dojeżdżają i obie robią sesje. Mimo odległości - warto, ale to chyba widać po zdjęciach.
Na razie tylko tyle przychodzi mi do głowy, pewnie pominęłam kogoś naprawdę dobrego, najwyżej będę dopisywać.
P. Gosię Kiuriatę znam, Martę Jakubik tym bardziej, nawet na ferie będę miala z nią sesję,  a Gosie Mąkose i Cecylie Łęszczak znam tym bardziej, robią najpiękniejsze zdjęcia  😍 Lecz niestety nie wydam 500zł na sesje...
Zobaczę co z Justyną Jarmuziewicz i Urszulą Słomińską, bo ich szczerze nie znam 🙂
Wielkie dzięki 🙂
Najlepiej, to byłoby mieć super-cudownie-piękne zdjęcia za 20 pln, co nie?  :>
Lusiowata, a może pani Karolina Wengerek? 🙂 Ale ona z okolic Poznania 🙂

powinnam kliknąć "lubię to" 🙂
[quote author=mswid link=topic=35683.msg1980428#msg1980428 date=1389796202]

powinnam kliknąć "lubię to" 🙂
[/quote]

Tu nie ma co lubić, nad tym powinno się uronić kilka łez!
Zobaczę co z Justyną Jarmuziewicz i Urszulą Słomińską, bo ich szczerze nie znam 🙂

Bo one są raczej mało znane. I tak jak pisałam, nie wiem czy Justyna w ogóle robi sesje.

Ewentualnie jest jeszcze Greys. Możesz też polować na juliadnę, ale to raczej w wakacje, o ile wybierze się do p. Poręby.
mswid Czy Ty coś sugerujesz w moim kierunku? Przepraszam, ale czy sądzisz że 15-latka "od tak" weźmie od rodziców 500zł, na sesje?  🤔 Przepraszam, ale nie w mojej rodzinie, może u kogoś innego, u kogo 500zł "to nic", ale u mnie nie...
Lusiowata, chodziło raczej o to, że dobre zdjęcia mają odpowiednią cenę. I nikt nie zrobi zdjęć na miarę Mąkosy za 50 zł, czyli bezcen.
ja też coś tam pstrykam. 😉 Jest mój fanpejdź w "www" pod nickiem 😉
Facella Ale ja nie napisałam, że dobre, a raczej perfekcyjne zdjęcia jakie robi np. p. Cecylia Łęszczak, nie powinny mieć swojej ceny.. Bo jednak za jakość, kilkmat itd. się płaci i wiem o tym 😉
whitemoon071 Ok, lukne : ) I najwyżej się z Tobą skontaktuje uśmiech

nie pisz posta pod postem
mswid Czy Ty coś sugerujesz w moim kierunku? Przepraszam, ale czy sądzisz że 15-latka "od tak" weźmie od rodziców 500zł, na sesje?  🤔 Przepraszam, ale nie w mojej rodzinie, może u kogoś innego, u kogo 500zł "to nic", ale u mnie nie...

To był taki prztyczek w nos i wiązał się z faktem, że uwielbiam wsadzać kij w mrowisko, nawet małe. Nie wiedziałem, ile masz lat i wiem też, że 500pln to dużo pieniądza, niemniej jak słyszę/czytam "nie wydam 500pln na sesję", to momentami mnie się w kieszeni otwiera cała masa różnych ostrzy.
I problem nie leży w Tobie osobiście i, serio, do Ciebie nie mam żadnych "pretensji" ani zarzutów. Ty masz 15 lat i w tym wieku raczej nie ma się kasy na takie szaleństwa (choć ja wolałbym odłożyć z kieszonkowego te 500pln i mieć lepsze zdjęcia). Problem w tym, że tak myśli cała masa ludzi, od klientów na sesje ślubne, przez zdjęcia koncertowe, sesje studyjne, zdjęcia reklamowe, produktowe, aż po wydawnictwa. Świat ostatnio doszedł do wniosku, że jeśli się fotografii nie wywołuje, to ona nic nie kosztuje i można za nią nie płacić, albo płacić bardzo mało.
Może nie na temat, ale zakochałam się w tych zdjęciach i polecam obejrzeć.
Kastorkowa, genialne te zdjęcia! 😍
Tutaj [url=http://www.flickr.com/photos/75571860@N06/with/11357133124]link[/url] do całej galerii tej Pani.
Tutaj [url=http://www.flickr.com/photos/75571860@N06/with/11357133124]link[/url] do całej galerii tej Pani.

Bardzo proste i bardzo fajne.
Jak nie lubię ani dzieci, ani zwierząt, tak zdjęcia mi się podobają.
mswid Ok rozumiem, przepraszam że się tak uniosłam 😉
Kastorkowa Zdjęcia są nieziemskie! Kurcze zauroczyły mnie  😍 Są bajeczne!
Chyba trzeba bardzo kochać swoje życie, żeby robić takie zdjęcia. No i - jest dla nas nadzieja 🙂 (porównując te dawniejsze i te obecne.  Znaczy - DA SIĘ)
halo, i znać programy do obróbki 😉
halo, i znać programy do obróbki 😉

o tym samym pomyślałam 😉

mi się te zdjęcia nie podobają, są jak z reklamy serka śniadaniowego, wyidealizowana sielanka. to już wolę Sally Mann, tam wykreowany świat jest przynajmniej ciekawszy i mniej jednoznaczny 🙂.

lubię oglądać zdjęcia, które opowiadają jakąś (nawet zmyśloną) historię.
http://www.auesobol.dk/work/index.php?Sabine?image=0#photo

albo takie, które pokazują na pozór banalne miejsca, a mimo to przykuwają uwagę.
http://www.toddhido.com/

i jeszcze, bardziej 'streetowo' 🙂
http://aleknowak.net/wp/
eeee tam 🙂
Jakbym chciała sesję zrobić swojemu brzdącowi to zdecydowanie wybrałabym Elenę Shumilovą 🙂
Bajeczna sceneria, zdjęcia brzytew, znakomicie wykorzystane światło.
A że obróbka jest no to ........cóż 🙂
Wiele zdjęć jest wykonanych pod światło a  to zmusza do wyciągania lub gaszenia elemetów zdjęcia.
Mnie sie podobają bardzo boooooooooo........ takie jak z linków vynter to ja sobie mogę sama zrobić 🙂
Mam w komputerze zainstalowanego photoshopa i co z tego jak nie potrafię z tej machiny wydobyć 1/1000000000000 możliwości.
Czy chciałabym tak potrafić  jak Elena ?? Tak, z całą pewnością tak.
szemrana, mnie nie przeszkadza obróbka. Wręcz przeciwnie. Przeszkadza mi to, że ją tak bardzo widać. I nie chodzi mi o podciąganie pewnych rzeczy tylko ewidentne błędy. Same zdjęcia bardzo mi się podobają ale żałuję, że są niedopracowane.
Ja to całkiem ślepa jestem 🙂
Wiesz co Abre ?
Trzeba mi nauczyciela co paluchem pokaże gdzie są niedoróby, bom ciemna jak tabaka w rogu.
Serio gadam, kawę stawiam 🙂
abre
Ty to radar w oczach masz  😁

Koni tutaj wcale nie widać ostatnio, więc pospamuję jednym 😉
szemrana, jak tylko będę miała wolną chwilkę to pokażę 🙂 Nie wszystko też będzie widać na każdym monitorze. Ale na dobrym widać 😉

armara, doświadczenie 😉

Piękny ten portret.
armara, portret piękny, ale dla mnie ten jest jeszcze lepszy  😍
Że obróbka to wiadomo, ale tego też trzeba się nauczyć. Podoba mi się 100% czytelności założonego efektu. Ma być emocjonalnie i bajkowo typu "Jaś i Małgosia"? Jest. Do tego nie trzeba perfekcji. Perfekcjoniście niedoróbki będą przeszkadzać, także "mało ambitne" tematy/założenia. Człowiek sentymentalny nie będzie wnikał - bo i po co?
Aktualnie nie przepadam za sentymentalizmem, ale za perfekcjonizmem jeszcze mniej. Perfekcjonizm to nie jest coś, na co warto w życiu stawiać. I to jest pewien problem - bo profi fotograf perfekcjonistą być powinien, a z drugiej strony... Tu proporcje wyważone są dobrze. Co machnięte to machnięte. W pobieżnym odbiorze nie przeszkadza. A uważam, że to duża sztuka namalować opowieść obiektywem (i PS 🙂😉. Myślę, że ilustrowane w ten sposób baśnie szły by jak ciepłe bułki 🙂
Mnie sie podobają bardzo boooooooooo........ takie jak z linków vynter to ja sobie mogę sama zrobić 🙂
widzisz, a ja bym chciała umieć robić takie zdjęcia jak z tych linków co podałam 🙂 serio. dla mnie różnica między jednymi a drugimi polega na tym, że pierwszym przypadku ćwiczy się umiejętności 'techniczne'* a w drugim 'patrzenia', odbierania świata. ale żeby nie było - nie odbieram nikomu prawa do lubienia takich czy innych zdjęć, to tylko moja opinia jest 🙂.

*to jest zawsze potrzebne, ale dobre zdjęcia nie potrzebuje fajerwerków i pudru.

ps'a bardzo widać np. tutaj, popatrz chociażby na prawy dolny róg i śnieg ze stempla, rozmycia po bokach, przekłamaną kolorystykę, nakładane warstwy - nie zdziwiłabym się gdyby to było kilka różnych sklejonych ze sobą zdjęć:
http://www.flickr.com/photos/75571860@N06/8224011949/

nie ma 'mało ambitnych tematów'. jest tylko schematyczne do nich podejście. chyba, że mówimy o fotografii typowo użytkowej - reklama itp.

[quote=halo]Ma być emocjonalnie i bajkowo typu "Jaś i Małgosia"? Jest. [/quote]
ee, a nie jest właśnie zamiast bajkowo to 'plastikowo'? 😉 w wersji ilustrowanej łatwiej bym to przełknęła 😁 ale ok, nie ciągnę już tematu.

mogę wrzucić coś swojego na koniec... może i zwykłe pstryki, ale je lubię 🙂 chętnie poznam opinie, nawet te nie pochlebne.

Vynter fajne to z prawej 🙂
Czuję się jakbym ................leżała w tych makach i podglądała czyjeś poczynania.
Jestem człekiem o złych zamiarach , zazdrosną żoną lub zaciekawionym dzieciakiem.

Do mnie gada 🙂

Śladów po stęplach nie widzę 🙂 - mówiłam, że jestem ślepa na takie rzeczy.  😁
Tez mi się drugie podoba 🙂
[w] pierwszym przypadku ćwiczy się umiejętności 'techniczne'* a w drugim 'patrzenia', odbierania świata. ale żeby nie było - nie odbieram nikomu prawa do lubienia takich czy innych zdjęć, to tylko moja opinia jest 🙂.

Zawsze można było retuszować zdjęcia. I foto-montować. To nadal fotografia.
Rzecz w zamyśle i umiejętności dobrania środków (optymalnych) do realizacji tego zamysłu. Oraz postawy. Dość bierna (dokumentacja tego co zastane) nie jest jedyną możliwą. To nie jest tak, że co werystyczne to cacy a co "malowane" (nawet średnio umiejętnie) to be. Dla przeciętnego odbiorcy co ta za różnica, czy dany efekt zejdzie z obiektywu czy z użytego filtra. Ważne, żeby efekt "siedział w temacie".
Jak to mój kolega "robiący w sztuce" mawia: Jeśli masz namalować tygrysa możesz jechać na safari, możesz "jechać" z pamięci, możesz kupić pocztówkę z tygrysem, możesz pójść do ZOO... (w temacie optymalizacji środków).
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się